IMPACT OF CORRECT DISPOSAL OF COOKING OIL: USE OF SYSTEM DYNAMICS FOR EVALUATION
USO DA DINÂMICA DE SISTEMAS PARA AVALIAÇÃO
Abstract
This paper presents the process of development and execution of a computational model based on system dynamics, whose main functionality is the generation of alternatives for the decision-making process regarding the disposal of residual oil. For the development of the models, the System Dynamics method was used. Mathematically, a System Dynamics model is a system of linear equations. Through Vensim, it was possible to develop, document, simulate and analyze the models, noting the environmental and social impact caused by the collection in the seven municipalities studied. With the results generated by the simulation model, one can see the environmental damage caused by the poor disposal of residual oil, in addition to the possibility of extending the oil life cycle, making it a new product and possible form of income.
Downloads
References
ANDRADE, A.L; SELEME, A.; RODRIGUES, L.H.; SOUTO, R. Pensamento Sistêmico: caderno de campo: o desafio da mudança sustentada nas organizações e na sociedade. Porto Alegre, Bookman, 2006.
BIZARI, L.; CHRISTIANI, V.S.;LEITE, P.R. A logística reversa no retorno do óleo de cozinha usado, XXXV encontro da Anpad, Rio de Janeiro, 2011
CAETANO, M. McDonald's lança projeto de biodiesel a partir do óleo de cozinha. 2010. Disponível em: http://revistagloborural.globo.com/GloboRural/0,6993,EEC1711075-1934,00.html
CHWIF, L.; MEDINA, A.C. Modelagem e Simulação de eventos discretos: Teoria e Aplicação, 4ed. Elsevier. Rio de Janeiro. 2015.
FORD, A. Modeling the environment, Second Edition.Island Press, 2009.
JUNIOR, O. S. R. P.; NETO M. S. N.; J. B.; SACOMANO, J. L. LIMA. A Reciclagem do Óleo de Cozinha Usado: uma Contribuição para Aumentar a Produtividade do Processo, Key elements for a sustainable world: energy, waterandclimatechange; São Paulo – Brasil – May 20th-22nd – 2009
LIMA, R. A. Aplicação do Projeto Didático-Pedagógico “Sabão Ecológico” em uma Escola Pública de Porto Velho – RO. Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental, v. 18, n. 3, p.1268-1272, 2014.
LONGARAY, A. A. Introdução à pesquisa operacional. São Paulo: Saraiva, 2014.
MENDES, P.A.S. Sustentabilidade na produção e uso do biodiesel. Curitiba. Annris. 2015.
OLIVEIRA , B. M. G ; SOMMERLATTE, B. R. (2009). Plano de Gerenciamento Integrado do Resíduo óleo de cozinha.Disponívelem :
FILHO, R. D. O. Análise do consumo de combustível de ônibus urbano, Anais doXVIII Congresso de Pesquisa e Ensino em Transportes (ANPET), 2014.
REIS,M.P.F.P.; ELLWANGER,R.M.;Fleck,E. Destinação de óleos de frituras. Anais do Congresso Brasileiro de Engenharia Sanitária e Ambiental, ABES, 2007.
RIBEIRO, E. M. F.; MAIA, J. O.; WARTHA, E. J. As questões ambientais e a química dos sabões e detergentes. Química Nova na Escola, v. 32, n. 3, p. 169-175, 2010.
SABESP. Programa de Reciclagem de Óleo de Fritura da Sabesp. São Paulo: Sabesp, 2010
VIDMANTAS, J.B.D ; TIROLE, C.A.S ; BIGATÃO, D.A.R ; JUNIOR, M.F.J. Estudo do Destino de Resíduos Oleosos em Estabelecimentos de Comida Rápida, Situados em Shopping na Cidade Dourados/MS. III Simpósio Intercâmbio Brasil-Japão em Sustentabilidade: Um Desafio da Humanidade, Campo Grande, Mato Grosso, 2010.
ZUCATTO, L. C.;WELLE, I. ; SILVA, T. N. D. Cadeia reversa do óleo de cozinha: coordenação, estrutura e aspectos relacionais. RAE - Revista de Administração de Empresas, 53(5), 2013.